Buiten plenst het. Dan binnen zo'n heerlijke Thaise soep. Die lust ik wel elke dag! Met kip of met garnalen, of helemaal vegetarish. Op internet zijn er vele recepten te vinden, o.a. deze van Jamie Olivier:
- 3 stengels citroengras
- 2 stukken gember ter grootte van een duim elk, geschild, geplet en gekneusd
- 6 limoenblaadjes, in stukjes gescheurd
- ruim 1 liter kippenbouillon
- 1-2 volle eetlepels suiker
- 4-6 eetlepels vissaus, naar smaak
- sap van 1-2 limoenen
- 2 tot 3 grote gamba's per persoon, gepeld, schoongemaakt en ingekerfd en opengeklapt
- 1 flinke handvol verse koriander en basilicum
- 2 verse rode pepers, in ringetjes
- 1 rode paprika, in dunne ringen
- 4 lente-uitjes, in dunne plakjes
Stamp in een vijzel het citroengras, de gember en het
limoenblad fijn. Doe dit mengsel samen met de bouillon in een pan, breng
aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Proef: het moet
smakelijk en geurig zijn, maar nog een beetje flauw. Voeg naar smaak
suiker, vissaus en limoensap toe. Wat je moet proberen te bereiken met
deze drie ingrediënten is een evenwicht tussen de licht zoete, zure,
zoutige en hartige smaken. Dit is voor iedereen anders, dus werk met
kleine beetjes tegelijk en blijf steeds proeven tot je een smaak hebt
waar je tevreden mee bent.
Doe nu de gamba's bij de soep en kook ze 1 minuut. Haal ze
eruit, verdeel ze over vier kommen en leg er de kruiden, pepers, paprika
en lente-uitjes op. Je kunt de soep nu afmaken door de bouillon erop te
gieten.
De foto's zijn van Joanie Cusack (styling) en Ivan Solis (fotografie). http://ivanimages.com/).
De foto's zijn van Joanie Cusack (styling) en Ivan Solis (fotografie). http://ivanimages.com/).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten