maandag 27 juli 2015

Leidsebuurt: groen

















































Elke week ga ik met mijn oudste vriendin wandelen en dat deden we tot voor kort altijd in de natuur. Tot we op een hindernis stuitten en niet meer verder mochten op het Houtmanpad. We weken uit naar een woonwijk en dat was zo inspirerend, dat we vanaf nu  elke week een andere wijk onder de loep gaan nemen. Ik ga dus regelmatig op een wijk  in Haarlem trakteren op dit blog. Vandaag is dat de Leidsebuurt, en die is zo leuk, dat ik er 2 afleveringen aan wijd en dan nog moet ik me inhouden. De Leidsbuurt is een  volkswijk, die grotendeels werd gebouwd eind 19e eeuw. Hij wordt begrensd door de Westergracht, het spoor, de Brouwersgracht en de Leidsevaart Het is er heel divers: er staat nieuwbouw naast gerestaureerde  panden en ook  verwaarloosde huizen naast opgeknapte oude schuren. Overal in de wijk zijn oude schoolgebouwtjes en winkelpanden in gebruik genomen als woning. Heel af en toe is er nog een slager of cafĂ©,  er zijn ook nog wat werkplaatsen. En er is veel groen. Voor de deur, naast de deur en ook veel pleintjes en ommuurde tuinen voor gemeenschappelijk gebruik. Met als hoogtepunt het weelderige Leidseplein met het oude badhuis, verscholen in het groen en een prominente plek voor  de klimtoestellen van kunstenaar Jan van Wensveen. Op de Westergracht dreigen oude bomen te moeten plaatsmaken, dus hebben actie voerende bewoners de bomen gemerkt met een wit hart, om  aandacht te vragen voor het protest hiertegen.
Ik dacht van te voren dat het een opkomende wijk zou zijn,  maar ik loop achter de feiten aan: op Funda zag ik dat de prijzen  al  torenhoog zijn. Ook hier veel jonge gezinnen uit Amsterdam. Haarlem wordt meer en meer een voorstad van de hoofdstad.  Dat is ook te zien aan het hoge gehalte oldtimers in de straten. Maar de mix tussen oude en nieuwe bewoners is nog wel leuk. We hebben op onze wandeling zeker 3 x een uitgebreid praatje gemaakt met een bewoner van oudsher. De jongeren zijn natuurlijk allemaal overdag aan het werk om hun hypotheek te kunnen betalen.
Als je zijn naam googlet, zie je op youtube  een filmpje over de wijkkunstenaar Jan van Wensveen, die 30 jaar actief was voor de Leidsebuurt.

Geen opmerkingen: